prijatelji MGA

JOSIP  BRATULIC

    autorica karikatura: Lorella Fermo

Josip Bratulić

Josip Bratulić hrvatski je filolog i akademik. Studirao je hrvatski jezik i jugoslavenske književnosti no uvijek ga je posebno zanimala starija hrvatska književnost. To je jedan od razloga zašto je većinu svog radnog vijeka posvetio glagoljici. Objavio je niz rasprava i djela iz područja starije slavenske književnosti, koja su uvelike pomogla našem shvaćanju glagoljičkog pisma i života glagoljaša. Uz kipara Želimira Janeša jedan je od osnivača Aleje glagoljaša Roč-Hum poznate, ujedno, i kao cjelovit niz od jedanaest spomen – obilježja glagoljašima i njihovoj ostavštini. Sama ideja o Aleji glagoljaša nastala je kao projekt Čakavskog sabora te je zaživjela uz njegovo vodstvo. Predavač je Maloj glagoljskoj akademiji „Juri Žakan“ od njenih samih početaka te smo uz njegovo stručno vodstvo saznali sve o važnosti glagoljice i putovima glagoljaša. Uz sva njegova ostala postignuća, akademik Bratulić, također je i odličan govornik te je u svoja dva predavanja ubacio razne anegdote koje su predavanja djeci učinila još zanimljivijima.

FRANE PARO

    autorica karikatura: Lorella Fermo

Frane Paro

Frane Paro hrvatski je akademik koji je radio na Akademiji likovnih umjetnosti kao profesor grafike. Osim grafičke umjetnosti bavi se i kaligrafijom, grafičkim dizajnom i publicističkim radom te je jedini slikar – grafičar u Hrvatskoj koji se bavi tehnologijom i dometima ranog knjigotiskarstva. Svojim mnogobrojnim člancima, izložbama te bogatim javnim djelovanjem, iskazao se kao vrijedan promicatelj grafičke umjetnosti i ranog knjigotiskarstva u Hrvatskoj. Autor je pionirskog pothvata koji je rezultirao postavljanjem prve replike Gutenbergova stroja u Roč te je zaslužan za donošenje originalnih odljeva za olovna glagoljička slova iz Švicarske. Održao je predavanje o tiskarskoj preši, a djeca su na radionici dobila priliku i vidjeti kako preša radi te doma ponijeti svoj otisak.

VLADO PERNIĆ

 autorica karikatura: Lorella Fermo

Vlado Pernić

Vlado Pernić ročki je pjesnik, književnik, umirovljeni novinar i kulturni djelatnik. Kao zaljubljenik u svoj zavičaj pokrenuo je mnogobrojne manifestacije i sudjelovao u stvaranju mnogih kulturnih sadržaja. Tako je jedan od osnivača Male glagoljske akademije, aktivno je sudjelovao u podizanju Aleje glagoljaša, obnovi i revitalizaciji Huma – najmanjeg grada na svijetu, a zahvaljujući upravo njemu u Roču je smještena i glagoljaška tiskarska preša – replika Guttembergova tiskarskog stroja.
Svoje djelovanje usmjerio je prvenstveno prema očuvanju kulturne baštine Istre i to na području tradicijske i narodne glazbe i plesa, dijalekata, umjetnosti i povijesti. A veliki dio njegovog djelovanja i stvaralaštva posvećen je upravo glagoljici i glagoljaštvu.

Izdao je nekoliko zbirki poezije na svom ročkom dijalektu i književnom jeziku.