3. dan MGA “Juri Žakan” u Roču – 5. srpnja 2023.

3. DAN MGA

Trećega dana žaknići su imali priliku čuti nešto više o vrijednim knjigama koje su pisane glagoljicom. Zanimljivo i poticajno predstavljanje na 30. sazivu Male glagoljske akademije „Juri žakan“, a na blagdan slavenskih apostola sv. Ćirila i Metoda, 5. srpnja 2023. održano je pred župnom crkvom sv. Bartola u Roču. O Misalu kneza Novaka i hrvatskome prvotisku Misalu po zakonu rimskoga dvora govorila je prof. Marijana Pavletić, predsjednica Katedre Čakavskog sabora Roč. Žaknići su pozorno slušali i naučili o hrvatskoj glagoljaškoj povijesti.
U posjet nam je došla i novinarka Radio Istre. Novinarka, gđa Eliana Batagelj razgovarala je s našim žaknićima, volonterkama i voditeljima o iskustvu i dojmovima stečenim na ovogodišnjem sazivu. Polaznici Novinarske radionice mogli su učiti kako intervju radi profesionalna novinarka i time unaprijediti svoj rad u skupini.
Ostatak radionica nastavio je s radom po planu, pripremajući se za završnu izložbu.
Hrvatski fotosavez sa srednjoškolkama nastavio je istraživanje kulturne i prirodne baštine u okolici Aleje glagoljaša nakon čega su izrađivali cijanotipije i aplikacije na tekstilu.
U sklopu 30. saziva Male glagoljske akademije „Juri Žakan“ u Roču, u srijedu 5. srpnja 2023. godine u 17 sati započelo je 9. natjecanje u GlagoMatici na kojem su sudjelovali polaznici MGA radionica. Natjecanje se odvijalo u prekrasnom ambijentu dvorišta PŠ „Vazmoslav Gržalja“ u Roču. Natjecala su se po tri člana iz svake od šest radionica. Ove godine, prvi smo puta u MGA imali priliku ugostiti gospodina Tomislava Beronića, autora GlagoMatike koji se mladim glagoljašima, mentorima i voditeljima obratio i rekao kako je nastala igra. Prije samog natjecanja učenici su tri dana mogli vježbati igrati i naučiti nešto novo o glagoljskim brojevima na radionicama koje je održala učiteljica Stanka Svetličić. Pobjednici ovogodišnjeg natjecanja u Roču bili su članovi Novinarske skupine – Maja Zohil (OŠ V. Gortana, Žminj), Ana Kvež (OŠ Sv. Križ Začretje) i Isabela Zorko (OŠ Ante Kovačića, Marija Gorica)  kojima je mentorica učiteljica Stanka Svetličić iz OŠ Kajzerica iz Zagreba, voditeljica Novinarske radionice. Večernji program započeo je Malom Vilom, pričom koju nam je ispričala Mila Vila, voditeljica literarno-scenske radionice, prof. hrvatskoga jezika Maja Stanković. O čemu misli Mala Vila, koje su prave životne vrijednosti, kako i žaknići mogu svijet učiniti boljim mjestom? Mila Vila na zanimljiv i kreativan način svake godine potiče na promišljanje, a žaknići, koji i sami postaju sudionici priče, nose pozitivne misli i njeguju istinske životne vrijednosti. Nakon Mile Vile žaknići i posjetitelji MGA okupili su se u dvorištu škole gdje su nastupale mažoretkinje općine Lupoglav. Nakon toga gospodin Tomislav Beronić predstavio je svoje knjige o Frankopanima - Frangere pane i Stella Aurea. U talent showu nastupali su naši žaknići. A nakon toga slijedio je Glagolitic party.
PREDSTAVLJANJE MISALA
RADIO ISTRA NA MGA
GLAGOMATIKA

MILA VILA – MALA VILA

MAŽORETKINJE OPĆINE LUPOGLAV

PREDSTAVLJANJE KNJIGA TOMISLAVA BERONIĆA

TALENT SHOW

GLAGOLITIC PARTY